Jadłospis

     M E N U    Ś N I A D A N I O W E
01.04 – 30.04

I  śniadanie II śniadanie
Poniedziałek

1.04

Chleb żytni,  masło , szynka drobiowa, ser żółty, rzodkiewka, sałata, ogórek kiszony, ogórek zielony /1,7/

Herbata rooibos cytrynowa

Płatki owsiane gotowane na mleku z sosem malinowym

/1,7/

Wtorek

2.04

Chleb żytni, masło, ser biały krojony, pasta z makreli z natką pietruszki, ogórek zielony,

sałata, szczypiorek /1,4,7/

Napar rumianek z maliną

Jabłko, marchew, kalarepa/słupki

Jogurt naturalny  chrupki kukurydziane

Środa

3.04

Bułka grahamka, masło, kiełbaska parzona, miód, sałata, ogórek zielony, rzodkiewka,

szczypiorek /1,7/

Kakao na mleku /7/

 Kaszka orkiszowa na mleku  z wiórkami kokosowymi i żurawiną

/1,7/

Czwartek

4.04

Chleb żytni , masło, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, powidła śliwkowe, ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka /1,7/

Napar malina z koprem włoskim

Kisiel owocowy, chrupki kukurydziane, jabłko, gruszka/słupki

 

Piątek

5.04

Chleb żytni, masło, jajecznica ze szczypiorkiem, pasztet drobiowo warzywny, ogórek kiszony, ogórek zielony, sałata, kiełki

/1,3,7/

Napar melisa i mięta

Kaszka kukurydziana na mleku z sosem wiśniowym

/7/

 

 

Poniedziałek

8.04

Chleb żytni, masło, pieczony filet z indyka, serek waniliowy truskawkowy, szczypiorek,

ogórek zielony /1,7/

Herbata owoce leśne

Ryż na mleku z prażonym jabłkiem

/7/

Wtorek

9.04

Bułka grahamka, masło, pasta jajeczna, ser żółty, kiełki, szczypiorek, ogórek zielony

/1,3,7/

Kakao na mleku /7/

Jogurt naturalny /7/

płatki kukurydziane, jabłko, marchew

/słupki

Środa

10.04

Chleb żytni,  masło, pasta brokułowa z serem białym,  kiełbaska parzona, ogórek zielony, ogórek kiszony, rzodkiewka /1,7/

Herbata rooibos

 

Kaszka manna z sosem malinowym

/1,7/

Czwartek

11.04

Chleb żytni, masło, pasta hummus z pomidorami, filet drobiowy pieczony sałata, ogórek zielony, ogórek kiszony /1,7/

Napar mięta z koprem włoskim

Budyń waniliowy z sosem owocowym

/7/

Piątek

12.04

 

 

Chleb żytni, jajko gotowane, konfitura jagodowa, ogórek zielony, szczypiorek, rzodkiewka /1,3,7/

Napar malina z rumiankiem

Płatki jaglane na mleku z rodzynkami

/7/

 

 

Poniedziałek

15.04

Chleb żytni, masło, szynka drobiowy, ser biały ze śmietaną i rzodkiewką, ogórek zielony, sałata, pomidor szczypiorek /1,7/

Napar z szałwii z syropem z czarnej porzeczki

Jabłko, gruszka, marchew,  wafle ryżowe z konfiturą truskawkową

 

jogurt naturalny /7/

Wtorek

16.04

Chleb żytni, masło, miód, ser żółty, rzodkiewka, pomidor, ogórek zielony, szczypiorek  /1,7/

Napar z mięty i malin

Owsianka na mleku z sosem owocowym /1,7/
Środa

17.04

Chleb żytni, masło, pasztet drobiowowarzywny, twarożek z olejem lnianym i szczypiorkiem, ogórek zielony, rzodkiewka kiełki  /1,7/

Kakao na mleku /7/

Kaszka orkiszowa gotowana na mleku  z bananem  sos owocowy /1,7/

 

 

Czwartek

18.04

Chleb żytni, masło, pasta rybna z białym serem i natką pietruszki, powidła śliwkowe,

ogórek zielony, szczypiorek, ogórek zielony

/1,7/

Napar malina i rumianek

 Jabłko, gruszka, kalarepa /słupki wafle kukurydziane, kisiel owocowy
Piątek

19.04

Chleb żytni, masło, jajecznica ze szczypiorkiem, pasta twarogowo brokułowa, ogórek zielony, rzodkiewka, sałata, kiełki

/1,3,7/

Herbata owocowa

Płatki ryżowe na mleku z musem malinowym /7/

 

Wtorek

23.04

Chleb żytni, masło, ser żółty, konfitura malinowa, ogórek zielony, sałata, szczypiorek,

pomidor /1,7/

Herbata rooibos

Płatki kukurydziane na mleku jabłko, gruszka / słupki
Środa

24.04

Bułka grahamka, masło, pasta rybna z ogórkiem kiszonym, jajko gotowane, ogórek zielony, pomidor, sałata, szczypiorek/1,3,4,7/

Napar z mięty i melisy

Płatki orkiszowe na mleku z sosem wiśniowym /1,7/
Czwartek

25.04

Chleb żytni, masło, twarożek ze szczypiorkiem, pieczony filet z kurczaka, sałata, ogórek

zielony, ogórek kiszony, rzodkiewka /1,7/

Kakao na mleku /7/

Jabłko, gruszka, marchew /słupki jogurt naturalny /7/ z sosem daktylowym, chrupki kukurydziane
Piątek

26.04

Chleb żytni, masło, jajecznica ze szczypiorkiem, miód, ogórek zielony, rzodkiewka, kiełki /1,3,7/

Napar mięta z melisą

Płatki jęczmienne na mleku z sosem  owocowym /1,7/

 

Poniedziałek

29.04

Chleb żytni, masło, szynka drobiowa, ser żółty, sałata, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek zielony /1,7/

Herbata rooibos cytrynowa

Płatki jaglane na mleku z musem owocowy /7/
Wtorek

30.04

Chleb żytni, masło, pieczony filet z indyka, twarożek waniliowy z malinami, ogórek

zielony, rzodkiewka, szczypiorek /1,7/

Kakao na mleku /7/

Jabłko, gruszka, kalarepa/słupki  kisiel owocowy, chrupki kukurydziane

 


 

 

M E N U   O B I A D O W E
O D  01.04   D O 30.04

 

 

PONIEDZIAŁEK 01.04

Zupa: Ogórkowa na wywarze mięsnym z natką pietruszki / zabielana /7,9/

Drugie danie: Pieczony w ziołach filet z kurczaka lekki sos śmietanowy z curry ryż paraboliczny marchewka baby z sezamem   /7,11/  

Napój: Napar koper mięta lipa

WTOREK 02.04

Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsnym /1,9/

Drugie danie: Makaron  spaghetti  z pszenicy durum z sosem  bolońskim drobiowo wieprzowym sałata lodowa z delikatnym sosem koperkowym  /1,3 /  

Napój: Kompot wieloowocowy  

ŚRODA 03.04

Zupa: Kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem / zabielana /7,9/

Drugie danie: Naleśniki z mąki orkiszowej i pszennej serek brzoskwiniowy i mus malinowo truskawkowy  /1,3,7/

Napój: Lemoniada cytrynowa

             

CZWARTEK 04.04

Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami natką pietruszki i makaronem /1,3,9/

Drugie danie: Klopsy drobiowo wieprzowe w sosie pomidorowym gotowane ziemniaczki baby z koperkiem surówka z buraczków i jabłek z natką pietruszki /1,3,7/

Napój: Kompot wieloowocowy  

PIĄTEK 05.04

Zupa: Pomidorowa z jarzynami i ryżem jaśminowym /zabielona/ /7,9/

Drugie danie: Klopsiki z mielonego dorsza duszone z warzywami / marchewka, por, seler/ lekki sos cytrynowo koperkowy puree ziemniaczane surówka z kiszonej kapusty marchewki i jabłka /1,3,4/

Napój: Napar lipa malina

PONIEDZIAŁEK 08.04

Zupa: Krem brokułowo ziemniaczany ze śmietaną i prażonymi migdałami /7,9/

Drugie danie: Gulasz węgierski z młodą marchewką i papryką pyzy drożdżowe ogórek kiszony słupki 

/ 1,3,7/

Napój: Kompot wieloowocowy

WTOREK 09.04

Zupa: Barszcz ukraiński z białą fasolką i białą kapustą na wywarze mięsnym /7,9/

Drugie danie: Filet z kurczaka w delikatnej panierce kukurydzianej gotowane ziemniaczki baby z koperkiem mizeria z ogórków /1,3,7/  

Napój: Kompot wieloowocowy

ŚRODA 10.04

Zupa: Jarzynowa z ziemniakami i zielonym groszkiem z filetem z kurczaka / lekko zabielona/ /7,9/

Drugie danie: Pierogi z białym serkiem z sosem śmietanowo truskawkowym tarta marchewka /1,3,7/  

Napój: Kompot wieloowocowy

CZWARTEK 11.04

Zupa: Ogórkowa na wywarze mięsnym z koperkiem / zabielana /7,9/

Drugie danie: Pieczeń wieprzowa w delikatnym sosie ziołowym z natką pietruszki kasza gryczana surówka z białej kapusty marchewki i jabłka

Napój: Kompot wieloowocowy 

PIĄTEK 12.04

Zupa: Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami i koperkiem /9/

Drugie danie: Kotlecik z mielonego dorsza w delikatnej panierce puree ziemniaczane z koperkiem marchewka z groszkiem  /1,3,4/  

Napój: Kompot  wieloowocowy

PONIEDZIAŁEK 15.04

                                                              Zupa: Krupnik z kaszą pęczak na wywarze mięsnym /1,9/

Drugie danie: Makaron farfalle w sosie pomidorowym z marchewką zielonym groszkiem i natką pietruszki posypany serem mozzarella / 1,3,7/

Napój: Lemoniada

WTOREK 16.04

Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami natką pietruszki i makaronem /1,3,9/  

 Drugie danie: Kurczak w potrawce z marchewką i koperkiem ryż paraboliczny surówka z buraczków  

Napój: Kompot wieloowocowy

ŚRODA 17.04

Zupa: Delikatny żurek na zakwasie z jajkiem /1,3,9/  

Drugie danie: Kotlet de volaile z masłem i natką pietruszki gotowane ziemniaczki baby z koperkiem surówka z marchewki / ogórek kiszony słupki /1,3,7/    Napój: Lemoniada

CZWARTEK 18.04

Zupa: Pomidorowa z drobnym makaronem muszelki / zabielona/ /7,9/

Drugie danie: Pulpety drobiowe w sosie śmietanowo szpinakowym puree ziemniaczane z koperkiem  blanszowany kalafior mini marchewki  /1,3,7/  

 Napój: Kompot wieloowocowy  

WTOREK 23.04

Zupa: Jarzynowa z kalafiorem zielonym groszkiem i kalarepką / zabielona /7,9/

Drugie danie: Kotlecik jajeczny w sosie koperkowym puree ziemniaczane blanszowany brokuł kalafior i marchew /3,7/

Napój: Napar koper lipa mięta

ŚRODA 24.04

Zupa: Szczawiowa z jajkiem / zabielana/ /3,7,9/

Drugi danie: Sznycel drobiowy gotowane ziemniaki baby z koperkiem surówka wiosenna /1,3/

Napój: Kompot wieloowocowy

CZWARTEK  25.04

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami lekko zabielony /1,7,9/

Drugie danie: Makaron penne w sosie carbonara z natką pietruszki mix sałat z delikatnym sosem vinegrette /1,3,7 /

 Napój: Kompot wieloowocowy

PIĄTEK  26.04

Zupa: Pomidorowa z jarzynami i ryżem jaśminowym /7,9/

Drugie danie: Pulpety z mielonego dorsza sos śmietanowo cytrynowy puree ziemniaczane z koperkiem surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem /1,3,4,7/

Napój: Kompot wieloowocowy

PONIEDZIAŁEK  29.04

Zupa: Kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem / zabielona / 7,9/

Drugie danie: Pieczona pałka kurczaka sos pomidorowo warzywny kasza bulgur surówka z buraczków

jabłka i natki pietruszki /1/

Napój: Lemoniada

WTOREK 30.04

Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami natką pietruszki i makaronem /1,3,9/ Drugie danie: Naleśniki z serkiem waniliowym i musem brzoskwiniowo gruszkowym  /1,3,7/

Napój: Kompot wieloowocowy

 

 

ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH:

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne

3 – Jaja i produkty pochodne, 4 – Ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – Soja i produkty pochodne, 7 – Mleko i produkty pochodne, 8 – Orzechy, 9 – Seler i produkty pochodne, 10 – Gorczyca i produkty pochodne, 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin, 14 – Mięczaki