Jadłospis

 M E N U  Ś N I A D A N I O W E

O D 03.04   D O 28.04

I  śniadanie II śniadanie
Poniedziałek

3.04

Chleb żytni, masło, szynka drobiowa, twaróg biały ze szczypiorkiem

Ogórek zielony, rzodkiewka

Napar z lipy

Jabłko  wafle ryżowe Budyń śmietankowy z truskawkami
Wtorek

4.04

Kaszka orkiszowa gotowana na mleku sos wiśniowy

Jabłko 1/2

Napar rumianek z maliną

Bułka grahamka/razowa , masło, pasztet drobiowo-warzywny, natka pietruszki, ogórek kiszony,

gruszka

Środa

5. 04

Chleb żytni, masło, ser żółty, jajko

rzodkiewka, ogórek zielony, szczypiorek

Napar z melisy i  mięty

Kaszka jaglana z prażonym jabłkiem

Słonecznik prażony

Czwartek

6.04

Płatki kukurydziane na mleku z żurawiną banan/1/2

Napar z malina z koprem włoskim

Chleb żytni, masło, pieczeń z indyka twaróg, ogórek zielony, szczypiorek

 

Piątek

7.04

Bułka grahamka/razowa , masło, jajecznica, pasta rybna

Ogórek kiszony, sałata, szczypior

Kawa zbożowa z mlekiem

 

Koktajl owocowy (jogurt naturalny) Chrupki kukurydziane, marchew, jabłko
Poniedziałek

10.04

Chleb żytni, masło, kiełbaska parzona, pasta twarogowo-ziołowa

Ogórek zielony , szczypiorek

Napar z kwiatów pierwiosnka

Jogurt naturalny z musem owocowym , płatki kukurydziane
Wtorek

11.04

Płatki owsiane na mleku , mus owocowy

Napar z mięty i kopru włoskiego

Bułka grahamka/razowa , masło, ser żółty, pasztet drobiowy ogórek zielony,  rzodkiewka jabłko, marchew
Środa

12.04

Chleb żytni, masło, pasta rybna z warzywami, twarożek ze szczypiorkiem

Natka pietruszki, ogórek zielony

Kakao na mleku

Kaszka jaglana na mleku z bananem i malinami

 

Czwartek

13.04

Bułka grahamka/razowa , masło, pasta jajeczna, szynka drobiowa

Szczypiorek,  ogórek kiszony

Napar z melisy i mięty

Jabłko/gruszka

Wafle ryżowe, dżem truskawkowy

Piątek

14.04

Kaszka orkiszowa na mleku z sosem z owoców leśnych

Jabłko, marchew

 

Herbata rooibos

Chleb żytni, masło, ser żółty, pasta hummus

ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek

 

Wtorek

18.04

Chleb żytni, masło, szynka drobiowa , pasta jajeczna

Ogórek zielony, sałata, natka pietruszki

Kawa zbożowa z mlekiem

 

 

Budyń śmietankowy z sosem malinowym, gruszka, marchew
Środa

19.04

Płatki jaglane  gotowane na mleku z kokosem, mus jabłkowy, słonecznik prażony

Napar z głogu z syropem malinowym

Bułka grahamka/razowa , masło, pasztet z brązowej soczewicy, pasta z makreli

Ogórek zielony, rzodkiewka

Czwartek

20.04

Chleb żytni, masło, pieczeń z indyka, ser biały z olejem lnianym i koperkiem

Pomidor, ogórek zielony, ogórek kiszony

Napar  z rumianku

Kisiel owocowy, chrupki kukurydziane
Piątek

21.04

Chleb żytni, masło, jajko gotowane, ser żółty

sałata, rzodkiewka, szczypiorek

Kakao na mleku

Gruszka, jabłko

Wafle ryżowe, jogurt naturalny

Poniedziałek

24.04

 

Płatki jaglane na mleku z rodzynkami i kokosem

Jabłko/ banan

Herbata owoce leśne

Chleb żytni, masło, pieczeń drobiowa, konfitura z czarnej porzeczki

Ogórek zielony, rzodkiewka

 

Wtorek

25.04

Bułka grahamka/razowa ,masło, twaróg z rzodkiewką, hummus

Szczypiorek, ogórek zielony

Kawa zbożowa z mlekiem

Jogurt jęczmienny ze śliwką marchew/jabłko

 

Środa

26.04

Chleb żytni, masło, kiełbaska parzona, jajko gotowane

Ogórek zielony, rzodkiewka, sałata

Napar z melisy i mięty

Wafle ryżowe

Jogurt naturalny z musli, banan/marchew

Czwartek

27.04

Płatki owsiane gotowane na mleku, mus jabłkowo-gruszkowy

Herbata rooibos

Chleb razowy, masło, ser żółty, pasztet drobiowo-warzywny ogórek zielony, rzodkiewka
Piątek

28.04

Chleb żytni, masło, jajecznica ze szczypiorkiem, pasta twarogowa z owocami

Ogórek, rzodkiewka, sałata

Kakao na mleku

Koktajl owocowy z kokosem, wafle kukurydziane

ALERGENY POKARMOWE :

Mleko oraz jego przetwory ;  Gluten ; Jajka i produkty pochodne ;  Soja

dieta zwykła standardowa– bez eliminacji nabiału, glutenu, jaj,

dieta bezmleczna– dieta eliminująca nabiał, jako zamienniki wykorzystujemy nabiał roślinny (zbożowy) oraz oliwę

                                                  dieta bezglutenowa – eliminacja glutenu oraz pochodnych glutenu


M E N U   O B I A D O W E

O D  03.04 DO  28.04

PONIEDZIAŁEK 03.04

Zupa: Neapolitańska z makaronem

Drugie danie: Gulasz drobiowy z warzywami  kluski śląskie surówka z buraczków/ ogórek kiszony

Napój: Herbata Rooibos cytrynowa

WTOREK 04.04

Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami i makaronem

Drugi danie: Burger rybny frytki domowe/ z ziemniaka i marchewki/ surówka z kiszonej kapusty z natką pietruszki

Napój: Kompot wieloowocowy

ŚRODA 05.04

Zupa: Barszcz czerwony z łazankami

Drugi danie: Filet z kurczaka w sezamowej panierce puree ziemniaczane surówka z białej kapusty z koperkiem/surówka z marchewki

Napój: Lemoniada cytrynowo pomarańczowa

CZWARTEK 06.04

Zupa: Kapuśniak z kiszonej i słodkiej kapusty z pomidorami

Drugi danie: Roladki mięsne nadziewane warzywami i mozzarellą lekki sos koperkowy kasza pęczak blanszowane warzywa/ brokuł, kalafior, mini marchewki /Napój: Kompot z jabłek i czereśni

 

 

PIĄTEK 07.04

Zupa: Lekka zupa szczawiowa z jajkiem

Drugie danie: Naleśniki z domieszką mąki orkiszowej  serek śmietankowy  prażone jabłka z cynamonem  sos truskawkowo malinowy

Napój: Napar z lipy i rumianku

PONIEDZIAŁEK 10.04

Zupa: Krupnik z kaszą perłową

Drugie danie: Spaghetti /pszenno razowe/  z sosem  bolońskim  wiórkami sera i natką pietruszki

 Napój: Herbata Rooibos cytrynowa

WTOREK 11.04

Zupa: Barszcz biały wielkanocny z jajkiem

Drugi danie: Kotlet schabowy puree ziemniaczane marchewka z groszkiem/ ogórek kiszony

Napój: Kompot owocowy

ŚRODA 12.04

Zupa: Pomidorowa z makaronem

Drugie danie: Gyros z  fileta z kurczaka ryż paraboliczny surówka z białej kapusty jabłka i marchewki z lekkim sosem jogurtowo koperkowym

Napój: Napar z malin i rumianku

CZWARTEK  13.04

Zupa: Rosół drobiowy z makaronem

Drugie danie: Kotlet jaglany z warzywami puree ziemniaczane lekki sos śmietanowo porowy blanszowany brokuł i kalafior

Napój: Kompot wieloowocowy

PIĄTEK 14.04

Zupa: Jarzynowa z brukselką i zielonym groszkiem

Drugie danie: Pierogi leniwe sos truskawkowy surówka z marchewki z brzoskwiniąNapój: Napar z rumianku i malin

WTOREK 18.04

Zupa: Ogórkowa zabielana z ziemniakami

Drugie danie: Makron świderki  w sosie pomidorowym z serem mozzarella

Napój: Kompot z jabłek i owoców leśnych

ŚRODA 19.04

Zupa: Krupnik z kaszą pęczak i natką pietruszki

Drugie danie: Pieczone udka z kurczaka gotowane ziemniaki surówka z selera i gruszki/ogórek kiszony

Napój: Kompot wieloowocowy

CZWARTEK 20.04

Zupa: Pomidorowa z makaronem farfalle

Drugie danie: Gulasz wołowo wieprzowy kasza perłowa surówka z buraczków/ surówka z marchewki Napój: Herbata Rooibos pomarańczowa

PIĄTEK 21.04

Zupa: Kalafiorowo brokułowa

Drugie danie: Filet z dorsza  panierowany/zmielony/ puree ziemniaczane surówka z kiszonej kapusty marchewki i jabłka

Napój: Kompot z wiśni i jabłek

PONIEDZIAŁEK  24.04

Zupa: Jarzynowa z filetem z kurczaka

Drugie danie: Makaron penne  w lekkim sosie holenderskim posypany natką pietruszki blanszowane warzywa / kalafior marchew brokuł/

Napój: Herbata Rooibos z cytryną

WTOREK 25.04

Zupa: Barszcz czerwony z białą fasolą

Drugie danie: Fileta z kurczaka w marynacie jogurtowej puree ziemniaczane surówka wiosenna

z koperkiem

Napój: Kompot śliwkowy

ŚRODA 26.04

Zupa: Rosół z kurczaka z jarzynami i makaronem

Drugie danie: Pierogi z truskawkami  sos jogurtowo śmietanowy surówka z selera i brzoskwini

Napój: Kompot z jabłek i gruszek

CZWARTEK  27.04

Zupa: Ziemniaczana z selerem naciowym

Drugie danie: Pulpety z indyka w sosie koperkowo chrzanowym ryż basmati surówka

z buraczków/żółta fasolka szparagowa

Napój: Lemoniada

PIĄTEK 28.04

Zupa: Lekka zupa szpinakowa z jajkiem

Drugie danie: Kotlet rybno warzywny gotowane ziemniaki z masłem surówka z białej kapusty z porem jabłkiem i marchewką

Napój: Napar z rumianku i malin

 

ALERGENY POKARMOWE :

Mleko oraz jego przetwory ;  Gluten ; Jajka i produkty pochodne ; Seler i produkty pochodne ; Ziarno sezamu ;  Soja

dieta zwykła standardowa– bez eliminacji nabiału, glutenu, jaj,

dieta bezmleczna– dieta eliminująca nabiał, jako zamienniki wykorzystujemy nabiał roślinny (zbożowy) oraz oliwę

                                                  dieta bezglutenowa – eliminacja glutenu oraz pochodnych glutenu