Jadłospis

M E N U    Ś N I A D A N I O W E 

02.01   –   01.02  

 

 

 

  I  śniadanie II śniadanie
Środa

2.01

Chleb żytni,  masło , ser żółty,  szynka drobiowa, ogórek

kiszony, ogórek zielony, marchewka /1,7/

Herbata rooibos

Płatki owsiane na mleku z kokosem i żurawiną /1,7/
Czwartek

3.01

Chleb żytni, masło, pasta rybna z koperkiem , twarożek

śmietankowy, ogórek kiszony papryka czerwona  /1,7/

Napar lipa z maliną

Jogurt naturalny z musem owocowym, płatki kukurydziane jabłko

/7/

Piątek

4.01

Chleb żytni , masło , jajko gotowane, miód ogórek

zielony, ogórek kiszony szczypiorek /1,7

Napar mięta z melisą

Kaszka manna z bananem i sosem malinowym

/1,7/

 

Poniedziałek

7.01

Chleb żytni,  masło , pieczony filet z indyka, ser biały krojony, ogórek zielony, natka pietruszki

/1,7/

Napar z rumianku

Płatki jaglane gotowane na mleku  z sosem owocowym

/7/

 
  Wtorek

8.01

Chleb żytni, masło , pasta jajeczna, szynka drobiowa,

ogórek zielony, ogórek kiszony szczypiorek /1,3,7/

Napar z kwiatów czarnego bzu

Wafle ryżowe z konfiturą wiśniową

Jabłko, gruszka marchewka/słupki

 

 
Środa

9.01

Bułka grahamka, masło, kiełbaska parzona, powidła

śliwkowe, ogórek kiszony, pomidor /1,7/

Herbata  owoce leśne

Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem /7/

 

Czwartek

10.01

Chleb żytni , masło, pasztet drobiowy, ser żółty,

szczypiorek, ogórek kiszony, ogórek zielony /1,7/

Napar koper włoski z maliną

Kisiel owocowy

chrupki kukurydziane, jabłko/marchew

Piątek

11.01

Chleb żytni, masło, jajecznica ze szczypiorkiem, humus z

pomidorami, ogórek kiszony, papryka /1,3,7/

Kakao na mleku /7/

Kaszka  orkiszowa na mleku z sosem malinowym

/1,7/

Poniedziałek

14.01

Chleb żytni, twarożek ze szczypiorkiem , szynka

drobiowa , ogórek kiszony,

pomidorki koktajlowe /1,7/

Napar z maliny i melisy

 Kaszka kukurydziana  na mleku z syropem owocowym

/7/

 

Wtorek

15.01

Bułka grahamka, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, filet

drobiowy pieczony, ogórek

kiszony, papryka /1,3,7/

Napar z rumianku

Jogurt naturalny z sosem daktylowym /7/jabłko, gruszka

 

Środa

16.01

Chleb żytni,  masło , pasta rybna pomidorowa, biały ser krojony , ogórek zielony, ogórek kiszony /1,7/

Herbata owoce leśne

Płatki owsiane na mleku z sosem owocowym

/7/

 

Czwartek

17.01

Chleb żytni,  masło , ser żółty, konfitura truskawkowa ogórek kiszony, pomidor /1,7/

Napar z imbiru z cytryną

Wafelki kukurydziane z miodem jabłko/gruszka/marchew
Piątek

18.01

 

 

Chleb żytni, jajko gotowane, pasta hummus z natką

pietruszki, ogórek zielony, szczypiorek /1,3,4,7/

Napar malina z lipą

Płatki jęczmienne na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem

/1,7/

 

Poniedziałek

21.01

Chleb żytni, masło,  szynka drobiowa , ser żółty, ogórek

zielony, ogórek kiszony /1,3,7/

Napar malina z rumiankiem

Owsianka na mleku z żurawiną i kokosem

/1,7/

Wtorek

22.01

Chleb żytni, masło , twarożek ze szczypiorkiem, dżem z czarnej porzeczki ogórek zielony, pomidor /1,7/

Napar z szałwii z syropem porzeczkowym

Jabłko gruszka, marchew

Kisiel owocowy wafelki ryżowe

Środa

23.01

Bułka grahamka, masło , pasta jajeczna, filet z indyka pieczony,

ogórek kiszony, ogórek zielony

/1,3,7/

Herbata rooibos

Płatki jaglane gotowane na mleku

z musem owocowym /7/

Czwartek

24.01

Chleb żytni, masło, pasta twarogowo-warzywna,

kiełbaska parzona, pomidor , ogórek kiszony /1,7/

Napar melisa z miętą

Ryż na mleku  z jabłkiem i cynamonem /7/
Piątek

25.01

Chleb żytni, masło, jajecznica ze szczypiorkiem, pasztet

drobiowo-warzywny, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka /1,3,7/

Kakao na mleku /7/

Wafle kukurydziane z konfiturą wiśniową jabłko, gruszka

 

 

 

 

Poniedziałek

28.01

Chleb żytni, masło, szynka drobiowa, ser żółty, ogórek kiszony, papryka /1,7/

Napar rumianek z maliną

Płatki kukurydziane na mleku z rodzynkami

/7/

Wtorek

29.01

Chleb żytni, masło, pasta z ryby wędzonej z jajkiem, twarożek

ze śmietaną, ogórek zielony, szczypiorek /1,3,7/

Herbata owoce leśne

Płatki jaglane na mleku z kokosem i żurawiną /7/
Środa

30.01

Bułka grahamka, masło, filet drobiowy pieczony, ogórek kiszony, pomidor /1,7/

Napar z kwiatów czarnego bzu

Kaszka kukurydziana na mleku z sosem malinowym /7/
Czwartek

31.01

Chleb żytni, masło, pasta hummus z pomidorami, dżem

jagodowy, papryka, ogórek kiszony/1,7/

Herbata rooibos

Jogurt naturalny z domowym musli /7/ jabłko, marchew chrupki kukurydziane
Piątek

1.02

Chleb żytni, masło, jajko gotowane, szczypiorek,

pomidor, miód /1,3,7/

Kakao na mleku /7/

Kaszka manna na mleku z musem z pieczonego jabłka /7/

 

 

 

 

ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH:

 

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne

3 – Jaja i produkty pochodne, 4 – Ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – Soja i produkty pochodne, 7 – Mleko i produkty pochodne, 8 – Orzechy, 9 – Seler i produkty pochodne, 10 – Gorczyca i produkty pochodne, 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin, 14 – Mięczaki

 

 

 

 

 

 

M E N U   O B I A D O W E   P R Z E D S Z K O L E

O D  02.01   D O   01.02

ŚRODA 02.01

Zupa: Jarzynowa z zielonym groszkiem i filetem z kurczaka

Drugie danie: Makaron penne w sosie neapolitańskim  z serem mozzarella  /1,3,7/

Napój: Napar rumianek lipa malina

CZWARTEK  03.01

Zupa: Krupnik tradycyjny z natką pietruszki /1,9/

Drugie danie: Filet z indyka w panierce z sezamem ziemniaczki baby ogórek kiszony słupki/ surówka z marchewki i selera /1,3,9,11/

Napój: Kompot wieloowocowy

PIĄTEK 04.01

Zupa: Pomidorowa z ryżem jaśminowym  /9/

 Drugie danie: Filet z ryby/ zmielony/ w delikatnej panierce z siemieniem lnianym  puree ziemniaczane z koperkiem   surówka z kiszonej kapusty i jabłka /1,3,4,7/

Napój: Kompot wieloowocowy

PONIEDZIAŁEK   07.01

Zupa: Kalafiorowa z ziemniakami /zabielana/ /7,9/

Drugie danie: Gulasz wieprzowy  po myśliwsku /bez grzybów/ kasza gryczana  zasmażane buraczki /1/

Napój: Lemoniada

WTOREK 08.01

Zupa: Ogórkowa z ziemniakami i koperkiem zabielana /7,9/

Drugie danie: De volaille z masłem i natką pietruszki puree ziemniaczane  surówka z białej kapusty jabłka i marchewki /1,3,7/

Napój: Herbata Rooibos

ŚRODA 09.01

Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami makaronem nitki i natką pietruszki / 1,3,9/

Drugie danie: Naleśniki z serkiem bananowym  i sosem malinowo truskawkowym /1,3,7/

Napój: Kompot wieloowocowy

CZWARTEK  10.01

Zupa: Jarzynowa z fasolką szparagową i ryżem   /9/

Drugie danie: Sznycel drobiowy gotowane ziemniaczki z koperkiem ogórek kiszony słupki/ marchewka z groszkiem   /1,3 /

Napój: Kompot wieloowocowy

PIĄTEK 11.01

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami /9/

Drugie danie: Makaron świderki /pszenno razowy/ z tuńczykiem w sosie pomidorowo warzywnym z natką pietruszki /1,3,4/

Napój: Napar z owoców dzikiej róży i lipy

PONIEDZIAŁEK  14.01

Zupa: Krem warzywny  z ziemniaków zielonego groszku i marchewki z  grzankami /1,9,7/

Drugie danie: Potrawka z kurczaka w sosie porowo śmietanowym ryż paraboliczny blanszowane warzywa  /7/

Napój: Lemoniada

WTOREK 15.01

Zupa: Barszczyk ukraiński /9/

Drugie danie: Pierogi leniwe z białym serem sos jagodowo śmietanowy surówka z marchewki i jabłka /1,3,7/

Napój: Kompot wieloowocowy

ŚRODA 16.01

Zupa: Pomidorowa z makaronem muszelki / zabielana/ /1,3,7,9/

Drugie danie: Domowy kotlecik mielony puree ziemniaczane z koperkiem surówka z buraczków z natka pietruszki /1,3,7/

Napój: Kompot wieloowocowy

CZWARTEK 17.01

Zupa: Szpinakowa z jajkiem/ zabielana /3,7,9/

Drugie danie: Gulasz warzywny z pomidorami i filetem z indyka kasza bulgur ogórek kiszony /1/

Napój: Kompot wieloowocowy

PIĄTEK 18.01

Zupa: Krupnik z kaszą pęczak i natką pietruszki / 1,9 /

Drugie danie: Kotlecik z ryby panierowany lekki sos koperkowo cytrynowy gotowane ziemniaczki surówka z kiszonej kapusty i jabłka /1,3,7/ Napój: Napar z malin rumianku i lipy

PONIEDZIAŁEK 21.01

Zupa: Kalafiorowa z ziemniakami / zabielana/ /7,9/

Drugie danie: Makaron farfalle w sosie bolognese / z mięsem drobiowym/  i  zielonym groszkiem /1,3/

Napój: Lemoniada

 

WTOREK 22.01

Zupa: Krem kukurydziany /7/

Drugie danie: Nugetsy z kurczaka w sezamie puree ziemniaczane  surówka z białej kapusty marchewki i jabłka /1,3,7/

Napój: Kompot wieloowocowy

ŚRODA 23.01

Zupa: Ogórkowa z ziemniakami i kawałkami mięsa/ zabielana /7,9/

 Drugie danie: Leczo warzywne pyzy drożdżowe ogórek kiszony /1,2,3/

Napój: Herbata Rooibos cytrynowa

CZWARTEK 24.01

Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami i drobnym makaronem / 1,3,9/

Drugie danie: Kotlet jajeczny w delikatnym sosie chrzanowym  gotowane ziemniaki z koperkiem marchewka z groszkiem /1,3,7/

Napój: Kompot wieloowocowy

PIĄTEK 25.01

Zupa: Jarzynowa z zielonym groszkiem brukselką i kaszką kukurydzianą  /9/

Drugie danie: Pierogi z  białym serem sos  truskawkowy surówka z marchewki /1,3,7/Napój: Herbata Rooibos pomarańczowa

PONIEDZIAŁEK  28.01

Zupa:  Koperkowa z ziemniakami zabielana / 7,9/

Drugie danie: Gulasz warzywny z mięsem drobiowym ryż paraboliczny  surówka z buraczków

Napój: Lemoniada

WTOREK 29.01

Zupa: Pomidorowa z ryżem jaśminowym /9/

Drugie danie: Kotlet schabowy w delikatnej panierce kukurydzianej gotowane ziemniaki baby zasmażana kiszona kapusta /1,3/

Napój: Kompot  wieloowocowy

ŚRODA 30.01

Zupa: Krupnik tradycyjny z kawałkami mięsa /1,9/

Drugie danie: Makaron aglio olio z natką pietruszki  bukiet warzyw blanszowanych /1,3 /

Napój: Kompot  wieloowocowy

CZWARTEK 31.01

Zupa: Kapuśniak ze słodkiej i kiszonej kapusty z pomidorami /9/

 Drugie danie: Kotlet z fileta z indyka w delikatnej panierce puree ziemniaczane surówka z białej kapusty marchewki czerwonej papryki i ogórka kiszonego  /1,3,7/

Napój: Kompot wieloowocowy

PIĄTEK 01.02

Zupa: Kalafiorowo brokułowa z ziemniakami /zabielana/ / 7,9/

Drugie danie: Naleśniki z serkiem truskawkowym i sosem budyniowym /1,3,7/

Napój: Napar mięta rumianek lipa

 

 

ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH:

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne

3 – Jaja i produkty pochodne, 4 – Ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – Soja i produkty pochodne, 7 – Mleko i produkty pochodne, 8 – Orzechy, 9 – Seler i produkty pochodne, 10 – Gorczyca i produkty pochodne, 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin, 14 – Mięczaki