Jadłospis

01.03 – 31.03

 

  I  ŚNIADANIE II ŚNIADANIE
Środa

01.03

Chleb żytni, masło, jajko, pasta z makreli, ogórek zielony,  ogórek kiszony, szczypiorek

 

Napar z melisy i mięty

Marchew, jabłko

Wafle ryżowe

miód prażone pestki słonecznika

Czwartek

02.03

Płatki  jaglane na mleku  z wiórkami kokosowymi, sos truskawkowy

½ jabłka

 

Herbata rooibos cytrynowa

Bułka grahamka/pszenna, masło, twaróg z olejem lnianym, hummus

Szczypiorek, natka pietruszki, rzodkiewka

 

Piątek

03.03

Chleb żytni, masło, ser żółty,  jajecznica ze szczypiorkiem,

ogórek kiszony, rzodkiewka

 

Napar z kwiatów czarnego bzu z syropem malinowym

Budyń ryżowy  z musem jabłkowym
Poniedziałek

06.03

Płatki kukurydziane na mleku z żurawiną

½ jabłka, krojona marchew

 

Napar z lipy

Chleb żytni/ razowy masło  pasztet drobiowo warzywny,

natka pietruszki, szczypiorek,  ogórek kiszony

 

Wtorek

07.03

Bułka grahamka/ razowa, masło, pieczony filet z kurczaka,  serek ze śmietaną ogórek zielony, szczypiorek,

 

Kawa zbożowa z mlekiem

 

 

Jabłko, marchew, gruszka

Chrupki kukurydziane

 

 
Środa

08.03

Chleb żytni/ razowy, masło, kiełbaska  parzona, pasta jajeczna, ogórek kiszony, rzodkiewka

 

Napar z rumianku i maliny

Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej
Czwartek

09.03

Kasza kukurydziana gotowana na mleku, mus wiśniowy

½ jabłka

 

Napar malina z koprem włoskim

Chleb żytni/ razowy, masło,  ser żółty, twaróg,  ogórek zielony, ogórek kiszony,

szczypiorek

Piątek

10.03

Chleb żytni/ razowy,  masło,  jajko gotowane, powidła śliwkowe szczypiorek, rzodkiewka

 

Herbata rooibos cytrynowa

Kaszka manna na mleku  z sosem malinowym

 

Poniedziałek

13.03

Chleb żytni/ razowy, masło,  szynka drobiowa, ser żółty

ogórek kiszony, ogórek zielony, szczypiorek , marchew

 

Herbatka owoce leśne

Ryż gotowany na mleku,  mus jabłkowy z cynamonem
Wtorek

14.03

Bułka grahamka/ razowa, masło pasztet drobiowo warzywny, ser biały rzodkiewka, szczypiorek, natka pietruszki, jabłko

 

Kakao na mleku

Jogurt naturalny,  mus owocowy

płatki kukurydziane

Środa

15.03

Chleb żytni/razowy, masło, pasta z makreli ze szczypiorkiem, ser żółty, prażony słonecznik, ogórek kiszony

 

Herbata rooibos z cytryną

Jabłko, wafel ryżowy

Kisiel owocowy

 

Czwartek

16.03

Kaszka orkiszowa gotowana na mleku, sos z owoców leśnych

 

Napar  rumianek z maliną

Chleb żytni/razowy, masło,  pieczony filet z indyka, pasta serowa, ogórek zielony, rzodkiewka

 

Piątek

17.03

Chleb żytni, masło, jajecznica, pasta z czerwonej soczewicy

pomidor, ogórek kiszony, natka pietruszki

 

Herbatka ziołowa

Kaszka jaglana gotowana na mleku jabłko, gruszka

 

Poniedziałek

20.03

Chleb żytni/razowy , masło,  kiełbaska parzona, hummus,

ogórek zielony, rzodkiewka , szczypiorek, marchew

 

Napar z głogu z syropem malinowym

 

Jogurt naturalny,  musli domowe

jabłko ½, banan 1/2

 

Wtorek

21.03

Bułka grahamka/ razowa, masło,  pasta twarogowa z truskawkami,  miód, marchew, jabłko

 

Kakao na mleku

Budyń śmietankowy, mus owocowy chrupki kukurydziane
Środa

22.03

Chleb żytni/razowy, masło, pieczeń z indyka, pasta z czerwonej

fasoli, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek

 

Herbatka Rooibos

Płatki jaglane gotowane na mleku  z  wiórkami kokosowymi i żurawiną
Czwartek

23.03

Płatki owsiane gotowane na mleku, mus owocowy

jabłko, gruszka, marchew

 

Napar z owoców dzikiej róży

Chleb żytni/razowy, masło,  pasztet drobiowo warzywny, twaróg

ogórek kiszony, szczypiorek, natka

pietruszki

Piątek

24.03

Chleb żytni/razowy, masło, jajko gotowane, ser żółty, ogórek zielony, szczypiorek, rzodkiewka

 

Kawa zbożowa z mlekiem

Kisiel owocowy, wafle ryżowe jabłko, marchew

 

Poniedziałek

27.03

Chleb żytni/razowy, masło, szynka drobiowa, twaróg, szczypiorek, sałata, natka pietruszki, ogórek zielony

 

Herbatka owoce leśne

Kaszka manna na mleku,  mus malinowy

 

Wtorek

28.03

Chleb żytni/razowy, masło,  pasta jajeczna ze szczypiorkiem,  ser żółty,

rzodkiewka, ogórek zielony, marchew

 

Napar malina z koprem włoskim

Budyń jęczmienny ze śliwką wafel ryżowy

 

Środa

29.03

Bułka grahamka/razowa, masło, twaróg ze śmietaną, powidła śliwkowe,

szczypiorek, sałata, ogórek zielony

Kawa zbożowa z mlekiem

Płatki kukurydziane z mlekiem jabłko, marchew, gruszka
Czwartek

30.03

Chleb żytni/razowy, masło, pieczony filet drobiowy, hummus, ogórek kiszony, rzodkiewka, natka pietruszki

 

Napar z melisy

Kaszka jaglana na mleku  z wiórkami kokosowymi,  sos wiśniowy
Piątek

31.03

Kaszka orkiszowa na mleku z rodzynkami i bananem jabłko, gruszka, mandarynka

 

Herbatka rooibos

Chleb żytni/razowy, masło,  pasta z makreli, ser żółty,

szczypiorek, ogórek zielony, ogórek kiszony

 

 

 

ALERGENY POKARMOWE :

Mleko oraz jego przetwory ;  Gluten ; Jajka i produkty pochodne ;  Soja
 

dieta zwykła standardowa – bez eliminacji nabiału, glutenu, jaj,

dieta bezmleczna – dieta eliminująca nabiał, jako zamienniki wykorzystujemy nabiał roślinny (zbożowy) oraz oliwę

dieta bezglutenowa – eliminacja glutenu oraz pochodnych glutenu


OBIAD

 01.03 – 31.03

 

ŚRODA 01.03

Zupa: Barszcz czerwony z warzywami zabielany z makaronem farfalle

Drugie danie: Naleśniki  z domieszką mąki orkiszowej  twarożek waniliowy  mus jabłkowy z cynamonem

Napój: Kompot  wieloowocowy

CZWARTEK 02.03

Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami i makaronem lane kluski

Drugie danie: Kotleciki de volaile z masłem i natką pietruszki puree ziemniaczane blanszowane warzywa / mini marchewka brokuł kalafior/

Napój: Napar z malin lipy i rumianku

PIĄTEK 03.03

Zupa:Lekka zupa szczawiowa z jajkiem

Drugie danie: Filet z ryby w panierce z sezamem gotowane ziemniaczki surówka z kiszonej kapusty jabłka i natki pietruszki

Napój: Kompot z jabłek

PONIEDZIAŁEK 06.03

Zupa: Tradycyjna zupa ogórkowa

Drugie danie: Spaghetti /pszenno razowe/  z sosem  bolońskim i wiórkami serasałatka z sałaty lodowej i kapusty pekińskiej

Napój: Herbata Rooibos cytrynowa

WTOREK 07.03

Zupa: Pomidorowa z ryżem jaśminowym

Drugi danie: Schab pieczony w sosie własnym kasza bulgur marchewka z groszkiem / ogórek kiszony   Napój: Kompot śliwkowy

 

ŚRODA 08.03

Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną

Drugi danie: Pierogi z białym serem sos jogurtowo cynamonowy tarta marchew z brzoskwinią i gruszką

Napój: Herbata Rooibos pomarańczowa

 

CZWARTEK 09.03

Zupa: Zupa z fasolki szparagowej

Drugi danie: Filet z kurczaka w panierce z dodatkiem siemienia lnianego puree ziemniaczane  blanszowane warzywa / marchewka brokuł kalafior/

Napój: Kompot wieloowocowy

PIĄTEK 10.03

Zupa: Kalafiorowo brokułowa zabielana

Drugie danie: Filet z ryby pieczony w  sosie  cytrynowo śmietanowym  ryż paraboliczny  surówka z białej kapusty marchewki i jabłka

Napój: Kompot  z owoców leśnych

PONIEDZIAŁEK 13.03

Zupa: Jarzynowa  z  kaszą jęczmienną

Drugie danie: Gulasz warzywny z czerwoną fasolą pyzy drożdżowe surówka z buraczków

Napój: Herbata Rooibos cytrynowa

WTOREK 14.03

Zupa: Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami

Drugi danie: Pieczone pałki z kurczaka gotowane ziemniaki z masłem fasolka szparagowa z cebulką / ogórek kiszony

Napój: Kompot z jabłek i śliwek

ŚRODA 15.03

Zupa: Krupnik z kaszą pęczak

Drugie danie: Makaron pełnoziarnisty świderki  w  jasnym sosie brokułowym z pulpetami z indyka  tarta marchew

Napój: Napar z malin i rumianku

CZWARTEK  16.03

Zupa: Zupa groszkowa z makaronem

Drugie danie: Filet z kurczaka duszony lekki  sos pieczeniowy  kasza gryczana niepalona  surówka z białej kapusty marchewki i jabłka

Napój: Kompot wieloowocowy

PIĄTEK 17.03

Zupa: Barszcz ukraiński

Drugie danie: Kotlet rybny z warzywami puree ziemniaczane surówka z kiszonej kapusty jabłka i natki pietruszki

Napój: Napar z rumianku i malin

 

PONIEDZIAŁEK 20.03

Zupa: Pomidorowa z makaronem

Drugie danie: Potrawka z kurczaka z natką pietruszki ryż brązowy duszona marchewka z groszkiem /ogórek kiszony

Napój: Kompot wieloowocowy

WTOREK 21.03

Zupa: Ogórkowa zabielana

Drugie danie: Domowe kotlety mielone puree ziemniaczane surówka z kapusty pekińskiej rzodkiewki i kukurydzy

Napój: Herbata Rooibos  cytrynowa

ŚRODA 22.03

Zupa: Rosół drobiowy z makaronem

Drugie danie: Naleśniki  z domieszką mąki orkiszowej  twarożek waniliowy  mus wiśniowy

Napój: Kompot z jabłek i gruszek

CZWARTEK 23.03

Zupa: Zupa z czerwonej fasoli

Drugie danie: Pieczeń z szynki w sosie ziołowym kluski śląskie surówka z buraczków Napój: Herbata Rooibos pomarańczowa

PIĄTEK 24.03

Zupa: Barszcz czerwony z warzywami

Drugie danie: Filet z dorsza panierowany ziemniaki gotowane z masłem surówka z kiszonej kapusty marchewki i jabłka

Napój: Kompot z wiśni i jabłek

 

PONIEDZIAŁEK  27.03

Zupa: Jarzynowa z ziemniakami

Drugie danie: Makaron penne z sosem pomidorowym blanszowane warzywa / kalafior marchew brokuł/

Napój: Herbata Rooibos z cytryną

WTOREK 28.03

Zupa: Pomidorowa z ryżem jaśminowym

Drugie danie: Filet z indyka w delikatnej panierce ziemniaczki pieczone surówka z selera i marchewki/ ogórek kiszony

Napój: Kompot wiśniowy

ŚRODA 29.02

Zupa: Kalafiorowa zabielana z ziemniakami

Drugie danie: Strogonow drobiowy /bez pieczarek/ kasza jaglana /kasza gryczana surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Napój: Kompot z jabłek i gruszek

CZWARTEK  30.03

Zupa: Kukurydziana

Drugie danie: Gołąbki puree ziemniaczane sos pomidorowy

Napój: Herbata Rooibos pomarańczowa

PIĄTEK 31.03

Zupa: Krupnik wegański z kaszą gryczaną i natką pietruszki

Drugie danie: Filet z ryby w panierce z sezamem ryż paraboliczny lekki sos porowy surówka z marchewki

Napój: Kompot z wiśni i jabłek

 

 

ALERGENY POKARMOWE :

Mleko oraz jego przetwory ;  Gluten ; Jajka i produkty pochodne ; Seler i produkty pochodne ; Ziarno sezamu ;  Soja

dieta zwykła standardowa– bez eliminacji nabiału, glutenu, jaj,

dieta bezmleczna– dieta eliminująca nabiał, jako zamienniki wykorzystujemy nabiał roślinny (zbożowy) oraz oliwę

                                                  dieta bezglutenowa – eliminacja glutenu oraz pochodnych glutenu