Jadłospis

ŚNIADANIE

OD 01.06   DO 30.06

  I  śniadanie II śniadanie
Czwartek

1.06

Chleb żytni, masło, twaróg ze szczypiorem, pasztet warzywno-

drobiowy, sałata, ogórek zielony, rzodkiewka Napar z rumianku

WYJAZD
Piątek

2.06

Chleb żytni/razowy, masło, jajko gotowane, pasta rybnomarchewkowa

szczypior, pomidor, ogórek zielony

Napar z mięty z cytryną

Jabłko, gruszka, marchew Wafle ryżowe z powidłami
Poniedziałek

5.06

Płatki kukurydziane na mleku z

bananem

Napar z melisy i mięty

Chleb żytni, masło,  szynka drobiowa,

ser żółty

Szczypior, rzodkiewka, marchew

 

Wtorek

6.06

 

Chleb żytni, masło, filet drobiowy pieczony, pasta jajeczna

ogórek kiszony, rzodkiewka,

szczypior

Napar malina z koprem włoskim

Jabłko1/2

Jogurt naturalny, mus owocowy

Środa

7.06

Kaszka orkiszowa gotowana na mleku z musem malinowym i

bananem

Herbata  owoce leśne

 

Bułka grahamka, masło pasta hummus, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem

rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor

 

Czwartek

8.06

Chleb żytni , masło, kiełbaska

parzona,

ser żółty, szczypiorek, ogórek

zielony, sałata

Napar z melisy z cytryną

Budyń śmietankowy z musem truskawkowym
Piątek

9.06

Chleb żytni, masło, jajecznica ze szczypiorkiem, powidła śliwkowe ogórek zielony, rzodkiewka

Kawa zbożowa z mlekiem

Płatki ryżowe na mleku z musem owocowym i kokosem

 

 

Poniedziałek

12.06

Płatki jęczmienne na mleku z siemieniem lnianym mus owocowy

Napar malina rumianek

Chleb żytni, masło, pasta rybna, twarożek ze szczypiorkiem ogórek zielony, sałata, pomidor
Wtorek

13.06

Bułka grahamka/razowa, masło, pasztet drobiowo-jaglany, ser żółty

ogórek zielony, sałata, szczypiorek

Kakao na mleku

Budyń jaglany- czekoladowy z sosem wiśniowym
Środa

14.06

Chleb żytni, masło, szynka drobiowa, pasta z czerwonej fasoli ogórek zielony, ogórek kiszony

rzodkiewka

Herbata  roiboos

Kisiel owocowy z truskawkami

Chrupki kukurydziane

Piątek

16.06

 

Chleb żytni /razowy, masło, pasta rybna, twaróg, ogórek zielony, szczypiorek, rzodkiewka

Kawa zbożowa z mlekiem

Jabłko, marchew, kalarepa

Kaszka manna na mleku

Poniedziałek

19. 06

Płatki jaglane na mleku mus

owocowy

Napar mięta z koprem włoskim

Chleb żytni/razowy, masło, filet drobiowy pieczony, ser żółty, pomidor,

sałata, rzodkiewka

Wtorek

20.06

Bułka grahamka/razowa, masło, pasta z czerwonej soczewicy, twaróg ze szczypiorkiem,

ogórek zielony, rzodkiewka,

kalarepa

Napar z szałwii z syropem z czarnej

porzeczki

Jogurt naturalny z musem owocowym i

płatkami kukurydzianymi

 

Środa

21.06

Chleb żytni/razowy, masło, pasta jajeczna, szynka drobiowa

ogórek zielony, szczypiorek, sałata

Kawa zbożowa z mlekiem

Wafle ryżowe z konfiturą wiśniową kalarepa, jabłko, marchew
Czwartek

22.06

Kaszka kukurydziana na mleku z

kokosem

i musem truskawkowym

Napar malina z rumiankiem

Chleb żytni, masło, pasta rybna, twarożek ze szczypiorkiem

ogórek zielony, rzodkiewka, pomidor

Piątek

23.06

Chleb żytni/razowy, masło jajecznica ze szczypiorkiem, pasta

warzywna z zielonego groszku

rzodkiewka, ogórek zielony

Kakao na mleku

Marchew, kalarepa, jabłko kisiel owocowy
Poniedziałek

26.06

Kaszka orkiszowa na mleku z

truskawkami

Herbata owoce leśne

Chleb żytni/razowy, masło, twaróg z olejem lnianym i rzodkiewką, szynka

drobiowa

ogórek zielony, szczypiorek

 

Wtorek

27.06

Bułka grahamka/razowy, masło, pasztet drobiowy z warzywami, ser

żółty

ogórek zielony, pomidor,

szczypiorek

Kawa zbożowa z mlekiem

 

Budyń śmietankowy z sosem

wiśniowym

Środa

28.06

Chleb żytni, masło, hummus, filet z indyka pieczony, pomidor,

rzodkiewka, ogórek zielony

Napar z mięty i melisy

Pudding jaglany z truskawkami
Czwartek

29.06

Płatki ryżowe na mleku z sosem

owocowym

jabłko, marchew, kalarepa

Napar malina i owoce leśne

Chleb żytni/razowy, masło,  twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką, ser żółty sałata, pomidor, ogórek zielony
Piątek

30.06

Chleb żytni/razowy, masło, jajko gotowane, pasta warzywna

ogórek zielony, szczypior, rzodkiewka

Napar z rumianku

Kisiel owocowy

Wafelek ryżowy jabłko, banan, gruszka

 

ALERGENY POKARMOWE :

Mleko oraz jego przetwory ;  Gluten ; Jajka i produkty pochodne ;  Soja

dieta zwykła standardowa– bez eliminacji nabiału, glutenu, jaj,

dieta bezmleczna– dieta eliminująca nabiał, jako zamienniki wykorzystujemy nabiał roślinny (zbożowy) oraz oliwę

                                                  dieta bezglutenowa – eliminacja glutenu oraz pochodnych glutenu


 

 O B I A D 

OD 01.06    DO 30.06

 

CZWARTEK   01.06

Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami i makaronem

Drugie danie: Stripsy z kurczaka puree ziemniaczane domowy colesław z młodej kapusty i marchewki

Napój: Kompot owocowy

 

PIĄTEK  02.06

Zupa: Jarzynowa z zielonym groszkiem

Drugie danie: Naleśniki z serkiem waniliowym musem jabłkowym i sosem truskawkowym

Napój: Lemoniada cytrynowa

PONIEDZIAŁEK  05.06

Zupa: Owocowa z łazankami /zabielana/

Drugie danie: Gulasz drobiowy z warzywami kluski śląskie surówka z buraczków/ ogórek kiszony

Napój: Kompot z jabłek i wiśni

WTOREK 06.06

Zupa: Kalafiorowa z brokułem /zabielana/

Drugie danie: Makaron świderki /pszenno razowy/ z sosem pomidorowym marchew /kalarepa

Napój: Kompot z owoców leśnych

ŚRODA 07.06

Zupa: Ogórkowa z jarzynami /zabielana/

Drugie danie: Kotlet schabowy w panierce kukurydzianej ziemniaczane puree młoda kapusta duszona z  marchewką  pomidorami i koperkiem /zabielana/

                                                                                          Napój: Domowe ice tea

CZWARTEK 08.06

Zupa: Pomidorowa z ryżem  /zabielana/

Drugie danie: Pierogi truskawkowe z sosem jogurtowo śmietanowym surówka z marchewki i gruszki Napój: Kompot z porzeczek i jabłek

PIĄTEK 09.06

Zupa: Krupnik wegański z kaszą jęczmienną i natką pietruszki

Drugie danie: Filet  z ryby w  lekkiej panierce z  siemieniem lnianym ziemniaki gotowane z koperkiem  surówka z kiszonej kapusty i jabłka

Napój: Lemoniada cytrynowa

PONIEDZIAŁEK 12.06

Zupa: Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami/ zabielany/

Drugie danie: Filet z kurczaka duszony w jasnym  sosie jarzynowym ryż paraboliczny zapiekany z warzywami  surówka z buraczków

Napój: Kompot z jabłek i truskawek

 

WTOREK 13.06

Zupa: Botwinka z ziemniakami /zabielana/

Drugie danie: Spaghetti /pszenno razowe/  z sosem  bolońskim  i natką pietruszki

Napój: Lemoniada jabłkowa

ŚRODA 14.06

Zupa: Krupnik z kaszą gryczaną

Drugie danie: Sznycel z indyka w delikatnej panierce młode ziemniaki z koperkiem surówka z kapusty marchewki i jabłka

Napój: Kompot wieloowocowy z rabarbarem

 

PIĄTEK  16.06

Zupa: Pomidorowa z makaronem /zabielana/

Drugie danie: Jajko sadzone puree ziemniaczane  z koperkiem mizeria z ogórków i rzodkiewki

Napój: Woda niegazowana z cytryną

PONIEDZIAŁEK  19.06

Zupa: Kalafiorowa z ziemniakami /zabielana/

Drugie danie: Gulasz wieprzowy z czerwoną fasolką kasza pęczak marchewka z groszkiem/ogórek kiszony

Napój: Lemoniada rabarbarowa

 

WTOREK 20.06

Zupa: Szczawiowa z jajkiem

Drugie danie: Pieczone pałki kurczaka  młode ziemniaki gotowane z koperkiem mizeria z ogórków

Napój: Kompot  wieloowocowy

ŚRODA 21.06

Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami i makaronem

Drugie danie: Naleśniki z domieszką mąki orkiszowej  serek waniliowy sos truskawkowy prażone jabłka

Napój: Woda niegazowana z cytryną

CZWARTEK 22.06

Zupa: Owocowa z makaronem /zabielana/

Drugie danie: Filet  z kurczaka w panierce sezamowej pieczone ziemniaki surówka z marchewki

Napój: Lemoniada truskawkowa

PIĄTEK 23.06

Zupa: Krem z zielonego groszku /zabielany/

Drugie danie: Kluski leniwe sos  jogurtowo śmietanowy z cynamonem i musem truskawkowym

Napój: Kompot wieloowocowy

 

 

PONIEDZIAŁEK  26.06

Zupa: Jarzynowa z ziemniakami /zabielana/

Drugie danie: Spaghetti /pszenno razowe/  z sosem  bolońskim  i natką pietruszki warzywa do chrupania/kalarepa, marchew/

Napój: Woda z cytryną

 

WTOREK 27.06

Zupa: Pomidorowa  z ryżem jaśminowym /zabielana/

Drugie danie: Filet drobiowy duszony  w jarzynach kasza pęczak marchewka z groszkiem/ ogórek kiszony

Napój: Kompot  wieloowocowy

ŚRODA 28.06

Zupa: Krupnik tradycyjny z natką pietruszki

Drugie danie:  De volaile z masłem i natką pietruszki ziemniaki gotowane warzywa blanszowane / kalafior, brokuł, mini marchewki/

Napój: Kompot z jabłek i rabarbaru

CZWARTEK 29.06

Zupa: Rosół drobiowy z jarzynami i makaronem

Drugie danie: Gulasz mięsny z warzywami  kasza jaglana surówka z buraczków

Napój: Lemoniada truskawkowa

PIĄTEK 30.06

Zupa: Ogórkowa  z ziemniakami i koperkiem /zabielana/

Drugie danie: Pierogi z serem sos śmietanowo truskawkowy surówka z marchewki i ananasa

Napój: Kompot wieloowocowy

 

ALERGENY POKARMOWE :

Mleko oraz jego przetwory ;  Gluten ; Jajka i produkty pochodne ; Seler i produkty pochodne ; Ziarno sezamu ;  Soja

dieta zwykła standardowa – bez eliminacji nabiału, glutenu, jaj,

dieta bezmleczna – dieta eliminująca nabiał, jako zamienniki wykorzystujemy nabiał roślinny (zbożowy) oraz oliwę

                                                            dieta bezglutenowa – eliminacja glutenu oraz pochodnych glutenu

 

.